Akne & ungdomsfinnar

i Kategori: Hudguiden

Akne drabbs många av i puberteten, eftersom det är då det sker hormonförändringar i kroppen. Hudåkomman beror på inflammation i de talgkörtlar som omger hår i ansiktet samt på överkroppen.Du kan ha problem med akne tills du blir runt en 20-25 år, aknen kan även avta innan men det är beroende på person.

En del personer känslig hud kan få problem med acne vulgaris tills de fyllt 40, om inte mer. Andra kan få acneproblem först i vuxen ålder. De blir då svåra att skilja från hudsjukdomen rosacea (så kallad “vuxenakne”). Enstaka finnar kan vi få när som helst, då spelar inte åldern in.

Hur kommer akne till?
Under puberteten förökar sig kroppens manliga könshormon (androgen) hos både killar och tjejer. Den här förökningen livar upp talgkörtlarna, som i sin tur ökar produktionen av hudfett (sebum). En del personers talgkörtlar kan vara extremt känsliga för manligt könshormon, de här människorna drabbas då av svårare akne. När produktionen av hudfett ökar, blir talgkörtlarnas utförsgångar mindre så att hudfettet får svårare att komma ut, det vill säga att hårsäckar och porer (pormaskar)täpps igen. Fettet bryts då ned av bakterier. När nerbrytningen sker bildas avfallsprodukter & fettsyror som irriterar talgkörteln samt orsakar en lokal inflammation eller svullnad i huden, akne bildas.

Hur ser akne ut?
Akne visas genom värkande, röda små knölar, som innehåller nedbrutet hudfett, de kan senare också få en gul topp. Om porens mynning är öppen bildas en öppen pormask, som visar sig som en liten svart prick. Det svarta är pigment i cellerna. Akne visar sig först på ansikte, axlarna, överarmarna, övre delen av bröst och rygg.

Övrigt
Svår akne kan läka, men resultatet kan bli ärrbildningar, som kan finnas kvar hela livet utan behandling. Akne kan störa dig psykiskt och därmed förstöra ett normalt socialt liv. Men det finns behandling för alla.

Skulle aknen bli värre bör man kontakta läkare. Om det bildas finnar på låren eller stora synliga pormaskar på underarmarna bör man även då rådfråga en hudläkare. Vill man att en behandling mot akne ska vara meningsfull är det först och främst viktigt att den verkliga sjukdomsorsaken fastställs. Vilket inte alltid är så lätt för läkare att göra eftersom det finns flera olika sorters akne.

En typ av akne är exempelvis acne vulgaris. Acne vulgaris är en inflammation i den gemensamma utförsgången för hårfollikar och talgkörtlar.

Akne kan bli värre:
• Om du arbetar med olja och andra kemikalier.
• Vid menstruationen (det brukar blossa upp finnar, speciellt före man ska ha sin mens).
• Av vissa läkemedel, speciellt starka kortisonkrämer, kortisontabletter eller anabola steroider.

Detta kan du göra:
Akne beror inte på ”oren hud” eller dålig hygien, men det är ändå viktigt att du rengör din hud noggrant varje dag. Tvätta därför ansiktet, eller andra partier där du har problem med akne, 2 gånger per dag (morgon och kväll) med en mild och hudvänlig tvål.

• Undvik feta salvor och krämer, de kan täppa till porerna i huden och förvärra aknen.
• Undvik att stressa under längre perioder. Stress kan förvärra akne
• Undvik stark värmepåverkan som också kan förvärra akne
• Ha på dig bomullskläder som sitter löst, om du har akne på kroppen. Åtsittande kläder gjort av syntet stänger inne svett och värme som kan förvärra akne
• Undvik starka hudvårdsprodukter
• Undvika att röra vid finnarna eller ytan runt om. Även om det är mycket frestande att klämma så försämrar det bara din akne.
• Tvätta håret ofta med milt shampo om du har lätt att få fett hår. Använd inte mycket hårgelé eller andra hårprodukter

Smink som kan orsaka mer finnar

• Använd fettfria make up produkter.
• En del sminkprodukter kan täppa igen dina porer, se upp dem! Kontrollera innehållet på förpackningen eller rådfråga innan du köper. Det finns speciella sminkprodukter som man kan använda, exempelvis natursmink.
• Fråga en hudmedveten person i en butik, eller ett apotek, eller ett naturspa eller en läkare, för att få svar på vad för smink som du bör använda till just din hy. 

Sola?
Solens ljus lindrar akne för en tid men kan inte hålla aknen borta. Se upp med att sola solarium för det är inte samma sorts uv stålar som kommer ifrån solen. Av Uv ljus kan du få mer finnar, pormaskar eller liknande. Om du har sår ifrån finnar eller så kallad acne vulgaris så bör du undvika solen för att undgå ärrbildning. Exponeras du för mycket i solen kan resultatet bli solskadad hud. 

Kan livsmedel orsaka akne?
Frågan är osäker, men om du skulle var säker på att exempelvis choklader ger dig finnar, ska du såklart undvika att äta dem. 

Här hittar du hudprodukter
På apoteket kan du köpa receptfria akne medel, på ett naturspa kan du köpa naturprodukter, hos läkaren kan du få ut recept för din hy.

Tips!
Prova produkterna dagligen i några veckor (kanske 6-8) för att se resultat, det tar tid innan huden vänjer sig. Om man sedan efter en tid märker att man får mer så bör man sluta med produkten genast. Ibland kan det bli värre om huden är för van med en och samma produkt, man kan därför använda 2 olika produkter.

– Min hudterapeut berättade det för mig, så jag har 2 olika sorters rengöringar och 2 olika sorters krämer, men bara ett och samma ansiktsvatten. Och det fungerar bra för mig med två olika, men visst är jag mer fäst vid en utav mina produkter.

Symptom som bara blir värre trots en tids behandling: Antingen fel på diagnosen eller så genomförs behandlingen inte på rätt sätt. (Ibland hjälper det om läkemedlet byts ut mot någonting annat, eftersom varje hud reagerar olika.)

Tålamod, det är vad du behöver!
Klämmer du mycket på finnarna, blir de röda och mer inflammerade. De kan även spridas mycket lätt, om du är där och petar med fingrarna. Du har så mycket bakterier på dina fingrar, därför bör du använda papper eller topps om du måste klämma. Det bästa är om du låter bli finnarna helt! De kommer inte att försvinna på direkten men försvinna kommer de allt göra, du måste bara ha tålamod!

Just när man inbillar sig att de är borta för evigt kommer de tillbaka. Finnar och pormaskar är envisa. Det gäller att beväpna sig med tålamod, de bästa medlen och en realistisk inställning.förklarar Gabriella Ekelund i aftonbladet, (publicerad lördag 24 april, 1999).

Kommentarer
Akne

Tack för tipsen! Ska utan tvekan applicera några och se om de förbättrar min akne / finnar.Mvh

2011-01-27   22:27:27   Website: http://akneakuten.info
Erik

har du testat några av de receptfria medlen? tyckte du dessa fungerade?

2011-06-03   21:32:41   Website: http://aknefri.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

» Om blogginnehavaren «

Mode, design & hudvård
Mitt liv i en storslagen samling!

Asos - Sheinside - TOBI - Nelly - Boohoo - Bubbleroom - H&M - Ginatricot - Ebay

Alla mina foton är det copyright på!

"Vi ångrar aldrig det vi gjorde
utan det vi lät bli"


Translate this website

RSS 2.0