26 myter om p-piller

I mer än 40 år har p-pillret använts världen över. Forskningen har ständigt förbättrat och utvecklat p-pillret.


1. ONATURLIGT?

Myt: P-pillret är onaturligt. Hormoner är farligt/onaturligt.

Fakta: Stämmer inte. de två viktisgaste kvinnliga könshormonerna är östrogen & gulkroppshormon. Nivåerna av dessa varierar under menscykeln och stiger till mycket höga nivåerunder en graviditet. P-piller innehåller östrogen & gulkroppsliknande hormon i låga doser.


2. DEPRESSION

Myt: P-piller kan ge depressioner.

Fakta: Nej. P-piller ger ej depressioner men kan förstärka symtomen hos de som redan lider av depression.


3. SEXLUST

Myt: P-piller ger dålig sexlust.

Fakta: Nej. De allra flesta upplever ingen andring av sexlusten. Många upplever faktiskt att sexlusten ökar eftersom de inte behöver oroa sig för en oönskad graviditet.


4. UPPEHÅLL

Myt: Det är bra att göra ett uppehåll från sitt p-pilleranvändande ibland.

Fakta: Nej. Kroppen mår bäst av att använda p-piller enligt anvisningarna och utan uppehåll. Den typen av "vila" stör enbart kroppens anpassning och ökar risken för en oönskad graviditet.


5. OM MAN VILL

Myt: Man bör vänta en tid efter man slutat med p-piller innan man försöker bli gravid.

Fakta: Nej. Ägglossning kommer oftast igång direkt efter det att man slutat med p-piller. Det gör att ett enda glömt piller kan leda till risk för graviditet.


6. STERILITET

Myt: Man kan bli steril av p-piller.

Fakta: Nej. Användning av p-piller kan inte orsaka sterilitet. Könssjukdomar är den vanligaste orsaken till att man bli steril. Klamydia kan leda till igenväxta äggledare.


7. BYTA

Myt: Det är bra att byta p-piller ibland.

Fakta: Nej. Mår du bra av dina p-piller finns det ingen anledning att byta.


8. MENSTRUATION

Myt: Kroppen mårbra av att få sin blödning/menstruation varje månad.

Fakta: Nej. Det finns ingen medicinsk grund till varför kvinnor i fertil ålder måste ha menstruation varje månad. Om man ser några generationer tillbaka så var kvinnorna nästan konstant gravida eller ammade och därmed blödningsfria.


9. VIKTÖKNING

Myt: P-piller ger viktökning.

Fakta: Det beror på vilket p-piller du använder.
De flesta tjejer som använder p-piller behåller sin vikt.
Olika p-piller innehåller olika hormoner.
En del p-piller kan öka din aptit så du äter mer och går upp i vikt.
Vissa p-piller kan också bidra till en vätskesamling (ödem) i kroppen, vilket ger en viktökning och en svullnadskänsla.
Det finns p-pilelr som gör att du behåller din vikt emmer t.o.m. minskar din vikt.
Fråga din barnmorska elelr gynekolog så berättar de mer.


10. ÄGGLOSSNING

Myt: Det är onaturligt att hämma ägglossning.

Fakta: P-piller verkar bl.a. genom att hämma ägglossningen. Ägglossningen hämmas också vid graviditet och amning och är ett "naturligt sätt" att skydda mot graviditet. Graviditet, amning och p-piller ger ett visst skydd mot cancer i äggstockarna.


11. LÅNA P-PILLER

Myt: Det är OK attlåna p-piller av en kompis.

Fakta: Nej. P-piller är personliga! Har du en kompis som också använder p-piller ska ni aldrig låna av varandra.


12. UNG

Myt: P-piller kan göra så att unga tjejer slutar växa.

Fakta: Nej. P-piller hämmar inte växten, varken hos unga eller äldre. Det är viktigt att ta ansvar för att inte bli oönskat gravid. Tänk på att bara kondom skyddar mot könssjukdomar.


13. 35+

Myt: Det är farligt att använda p-piller när man är äldre än 35 år.

Fakta: Nej. Om man trivs med sina p-piller kan man fortsätta tills 40 års åldern. om man röker ska man däremot inte äta p-piller efter 35. (Men det är bättre att sluta röka än att sluta med p-piller.)


14. ÖKAD MENS

Myt: P-piller ger mer mensblödning.

Fakta: Nej. P-piller leder vanligtvis till sparsammare & mindre smärtsam mens. Det gäller för de flesta kvinnor som använder p-piller. Fråga din barnmorska/läkare vilket p-piller som kan passa just dig.


15. CANCER I LIVMODERN

Myt: P-piller ger livmodercancer.

Fakta: Nej. P-piller av kombinationstyp· minskar risken till hälften att drabbas av cancer i livmodern eller äggstockarna. Riskenför cancer minskar ju längre tid man använder p-piller. Skyddet kvarstår även efter man slutat med p-piller.

· p-piller som innehåller både östrogen & gulkroppshormon.


16. BRÖSTCANCER

Myt: Man får bröstcancer av p-piller.

Fakta: Nej. Det finns en liten risk att p-piller ökar risken för bröstcanser men det är endast de kvinnor som själva haft bröstcanser som avråds från hormonella preventivmedel.


17. BLODPROPP

Myt: Man får blodpropp av p-piller.

Fakta: Risken att fåen blodpropp av p-piller är något ökad jämfört med om du inte har p-piller. Risken är dock mycket mindre om du använder p-piller än om du blir oönskat gravid. Om du själv eller någon i din familj har haft en blodpropp skall du undvika p-piller.


18. ACNE

Myt: Man får acne av p-piller.

Fakta: Vissa p-piller kan ge acne medan andra inte gör det.
Det beror på vilka hormoner p-pillret innehåller och hur lätt du får acne.
Idag finns det p-pillersom har lika bra acnedämpande effekt som specialpreparat för acne.


19. FÖRSTA GÅNGEN

Myt: Man kan inte bli med barn vid första samlaget.

Fakta: Fel. Risken är lika stor vid varje samlag.


20. BENSKÖRHET

Myt: P-piller ger benskörhet (urkalkning av skelettet). 

Fakta: Nej. Kombinerade p-piller som innehåller östrogen & gulkroppshormon ger ingen benskörhet.
Preventivmedel som enbart innehåller gestagen (gulkroppshormon) i höga doser kan ge en urkalkning av skelettet med tiden & ju äldre man blir.


21. MINIPILLER

Myt: Minipiller är för väldigt unga.

Fakta: Nej. Minipiller innehåller enbart gulkroppshormon. Minipillret är inte lika effektiva som kombinerade p-piller men kan användas då fertiliteten är lägre, t.ex. då man ammar eller har blivigt lite äldre (40+).


22. DAGEN EFTER

Myt: Om man har haft oskyddat sex kan man då äta 3-4 p-piller dagen efter för att inte bli gravid.

Fakta: Nej. Om man har haft oskyddat sex är det säkrast att så snart som möjligt ta akut p-piller (inom 72-timmar. d.v.s. 3 dygn). Akut p-piller finns gratis på ungdomsmottagningen elelr att köpa receptfritt på apoteket.


23. FORMER

Myt: Om man överdoserar p-piller under lång tid får man kvinnligare former, t.ex. större bröst.

Fakta: Nej. Att överdosera p-piller leder till ökad risk för biverkningar t.ex. blodpropp.


24. SKJUTA PÅ MENSEN

Myt: Det är farligt att förskjuta mensen med hjälp av p-piller?

Fakta: Nej. Det kan vara praktiskt att förskjuta mensen om man t.ex. ska på semester. Det kan vara en fördel att se till att det går längre tid mellan blödningarna vid vissa tillstånd som t.ex. blodbrist eller mensvärk. Ibland kan det förekomma en mindre blödning under förskjutningen, vilket inte är farligt.

Du kan förskjuta en blödning genom att fortsätta med en ny karta direkt efter p-pillerkartans slut UTAN att göra något uppehåll.


25. STÅND

Myt: Om en kille äter p-piller så får han stånd i flera timmar.  

Fakta: Stämmer inte.


26. KROPPSBEHÅRING

Myt: När man äter p-piller så får man mindre & tunnare kroppsbehåring.

Fakta: Vid ökad behåring p.g.a. ökad mängd manligt könshormon kan p-piller hjälpa till att återställa balansen och ge mindre & tunnare kroppsbehåring (gäller inte huvudbehåringen).
#1 - - Madeleine "Bloggowitch" Hallqvist:

Härligt med lite fakta! Hoppas folk läser det här, och tar in det. Så trött på p-piller myter.

#2 - - Läkarsekreteraren:

Viktig info även om jag upplever din faktalista väldigt ensidig. Att vara fullständigt okritisk till läkemedel och deras inverkan på såväl miljö som kropp är en aning naivt. Hittar inga källor till dina påståenden och hoppas därför att inte alltför många unga tjejer läser denna blogg. Det vore verkligen förödande om de köpte din lista rätt av!



Tex punkt 2-3. Det finns undersökningar och forskning som visar på precis det motsatta, det är bara att googla så kan du få rätt mkt infomation om detta från seriösa källor (av ngn anledning tycks det inte gå att lägga in länkar i ditt forum...men du kan börja m att läsa tex DN:s reportageserie "P-Pillret firar 50 år" och fortsätta därifrån)



2006 gjorde tex Läkemedelsverket en studie som visade att 985 svenska kvinnor blivit allvarligt sjuka av sina p-piller. 10 st avled. Den summan är icke att förringa.



Redan 1965 upptäckte medicinprofessor Erik Ask-Upmark "inte obetydliga tecken på depression" i samband m p-pillerkonsumtion, ngt som sällan eller aldrig tas upp av barnmorskor och gyn vid receptskrivning.

Den nya generationens p-piller ÖKAR risken för blodpropp och både nedstämdhet och minskad sexlust finns med i samtliga bipackssedlar jag hittat (läs själv på FASS:se)



Det har länge forskats för att finna en liknande lösning för män, men så här långt har alternativen haft alltför många neg. biverkningar (liknande de kvinnor upplever av p-piller) för att det ska gå att sälja. Det män aldrig skulle förväntas acceptera av hälsoskäl petar 1000-tals kvinnor okritiskt i sig dagligen.



Fö fyller p-pillret 50 år i år.

#3 - - Sandra (blogginnehavaren):

Sv, Jag har INTE skrivit utifrån mitt tycke i den här texten om p-piller, utan jag har skrivit faktan utifrån flera broschyrer som jag faktiskt fått från ungdomsmottagningen. Där har du din källa! Och broschyrer från ungdomsmottagningen ljuger väl inte? Men visst, man ska inte alltid lita på vad som står både på internet eller i broschyrer.

#4 - - Siri:

Nice sida! Hur länge har du haft din sida?