Forts... Hudguiden

Huden

- är vårt största organ och kroppens yttersta lager, som skyddar dina inre organ från skador och yttre faktorer. Huden förhindrar kroppen från att förlora vätska och att skadliga substanser ska tränga djupare in.


Hudens 3 skikt:

Överhud
(epidermis, det yttersta lagret), skyddar det underliggande skiktet, reglerar även vätskeutsöndringen. Överhuden består av ganska slitstarka celler som förnyas genom att de översta döda cellerna nöts av och ersätts av nya levande celler från överhudens lägre skikt, tillväxtlagret. I det här lagret hittar man melanin, ett ämne, som skyddar kroppen från UV-strålar och gör huden brun eller röd. Överhuden innehåller inga blodkärl eller nervändar. Grunden till en frisk hy är faktiskt cellförnyelse.

Läderhud
(dermis eller s.k “verkliga huden”), är det mest aktiva skiktet. Bär det största ansvaret för hudens åldrande. Läderhudens funktioner: känsel, värmereglering, avsöndring och cirkulation kräver en speciell struktur som utgörs av kollagen, elastin, nervändar, talg – och svettkörtlarnas övre del, även hårfina blodkärl (kapillärkärl). Läderhuden består av levande celler som har massa bindväv, hårsäckar, svettkörtlar och talgkörtlar. Det är deras mynningar som vi ser som porer (finnar) på hudytan.

Underhud
(hypodermis), är ett lager med fettvävnad som har högvattenhalt. Underhuden bildar en dyna som skydd för de vitala organen. Är du trött eller sjuk så syns det på huden, som innehåller fetthaltig substans vilket gör huden vattentät. Genom att suga upp vatten så kan huden ha kvar sin: elasticitet och göra så att inte vätskebalansen i kroppen rubbas. 

Hyns dagliga vård
Trots problemfri hud så krävs behandling, eftersom huden dagligen blir utsatt för förorenade ämnen i luften. Därför borde alla vårda huden för jämnan. Men kvinnor tror gärna att de kan skjuta upp hudens åldrande genom mer användning av hudvårdsprodukter, det kan resultera i att porerna täpps igen och huden mister en del av sin naturliga förmåga att skydda sig. Det behövs bara några få produkter: Rengöringspreparat, möjligen ett ansiktsvatten, en fukt - eller mjukgörande kräm.

Rengöringspreparat:
ska ta bort smink, smuts, döda celler och bakterier från ansiktet, utan att hudens naturliga fettämnen följer med. En bra rengöringsprodukt behöver därför innehålla feta och icke feta ämnen i rätt mått för att vara effektivt utan att torka ut huden. För rengöring som går på djupet bör man ånga ansiktet. Använd inte för mycket krämer, det kan förvärra situationen!

Ansiktsvatten:
användes förr till att få bort rester från rengöringskrämen. Idag finns det skonsammare vatten. Ansiktsvatten kan kännas extra ren och fräsch. De senare ansiktsvatten innehåller alkohol som är meningen att de ska stänga porerna i en fetare hy. Dock blir bara muskler kring porerna hårda och på så sätt ser porerna mindre ut, bara tillfälligt. Ingen hud mår bra av sprit (inte ens fet hud). Använder man ansiktsvatten varje dag kan den torka ut huden. Är din hud skadad eller ömtålig så bör du inte använda ansiktsvatten.

Fuktkräm:
är ett fuktighetsbevarande preparat som ska bevara hudens naturliga fuktighet, inte öka den! En fuktkräm gör även huden mjukare. En kräm är mer näringsrik än mjölk och passar bra för torr hy. Närande krämer är en annan sorts preparat som innehåller mer olja än vad fuktbevarare i allmänhet gör. De senares höga vattenhalt gör att de inte kan tränga in i huden, vilket inte är meningen med dem. Näringskrämerna har en annan sammansättning (låg vattenhalt och ganska mycket fett), vilket gör att dem kan tränga lite djupare ner i överhuden och smörja den på ett effektivt sätt. Den här sortens preparat brukar kallas nattkrämer.  ”Din hy mår bättre av att skippa kräm under natten, så att hudens egna funktioner får arbeta ostört. Speciella krämer för ögon och hals är totalt onödiga.” Janet Filderman, Vackrare hy, sidan 19.

Ansiktsmask:
huvudingrediens i många ansiktsmasker är naturlig lera/leror, som blandas med vatten eller rosenvatten tills de får en smidig konsistens. Ofta har de kemiska tillsatser som svavel eller antiseptika, vilket tar bort orenheter ur huden. Ansiktsmasker är bra och man ska se upp för skrubbkrämer. ”Skrubbkrämer tvingar fram de nya cellerna innan de är mogna. Det är en alldeles för brutal metod för ansiktet.” Janet Filderman, “Vackrare hy”, sidan 20

T-zonen
Största delen av ansiktets talg & svettkörtlar, är placerade som ett T tvärs över pannan, näsa, inre delen av kinderna och hakan. Belastar vi den s.k. T-zonen med för mycket uttorkande eller fuktbevarande preparat täpps porerna till. De yttre hudcellerna blir då hårda och grova, vilket bidrar till en ofräsch och oren hudyta.

Lär dig din hud
För att veta vad din hud behöver, sätt först in den en ålder: barndom (nyfödd till pubertet), tonår/vuxen (20-50), eller mogen (50+). Därefter sätter du in huden i en annan kategori: känslig, torr, normal, blandad, fet hy eller hud med akne.

Hudtyper
Normal hud: fast, smidig, mjuk och varm att ta på, inte torr eller fet, har inga utslag eller fläckar, bara små porer. Frisk färg, d.v.s. normal hud är ljus och lätt rosa. T-zonen är något fetare än den övriga delev av ansiktet. Normal hud är inte sur eller mycket alkalisk, genomsnittligt Ph värde = 6,5. Den här hudtypen kräver ingen större vård förutom en viktiga rengöring, så att inte poerna täpps igen.

Torr hud:
Torr, mycket tunn, ofta lite varm, blir lätt fnasig och fjällig, ytliga rynkor visar sig, matt utseende. Torr hud är surare än normal hud och känslig för kyla och vind, blir lätt irriterad och inflammerad av centralvärme och luftkonditionering. Torr hud har en matt färg och är känslig mot fina porer. Det är viktigt med fuktighetsbevarande behandlingar.

Fet hud:
glänser, stora porer, har ofta ett grovt utseende och har tjockare hud. Bland och svår att hålla ren p.g.a. för mycket talg, ofta utslag och inflammerade områden, lätt för produktion av akne och eksem. Sol, alkohol, dåliga matvanor, stress, kalla och fuktiga vintrar kan göra besvären värre. Talg binder vatten så denna alkaliska hudtyp kan åldras långsammare (kan sakta ner åldringsprocessen).

Blandhud:
Torr med blanka, feta delar på pannan, längs näsan, kring munnen och hakan (alltså vid T-zonen). Vissa ställen på en blandhud behöver mycket fukt medan andra behöver sammandragande, uttorkande behandling.

Åldrande hud:
Torr, varm att ta på, mindre späns och smidighet, ibland inflammerad, skadad eller rodnad. Åldrande hud behöver daglig vård med uppfriskande ansiktsvatten, fuktighetsbevarande krämer och näringsrika masker.

Känslig hud:
beskriver olika hudtyper som reagerar extra snabbt och starkt mot plötsliga förändringar i temperatur eller fuktighet. Har man känslig hud så kan man lätt få blåmärken , blir även lättare allergisk mot en del kosmetiska produkter. Känslig hud behöver ständig skötsel.

Skadad hud:
beskriver en speciell del av huden som har förändras i utseende p.g.a. exempelvis akne eller eksem. Det spelar ingen roll om huden är torr eller båda så är huden på de skadade partierna ofta rodnade, fjällig, tjockare, eller ärrig. Dessa hudpartier behöver speciell vård.