Behandlingar

i Kategori: Hudguiden

Behandlingar för dig som har problem med akne.

- Behandlingar mot akne kan vara saker du smörjer på huden eller ätbara tabletter. Dessa riktar sig mot de ämnen som gör att akne utvecklas. Det är viktigt att man lär sig sin hy så att man vet vad för produkter som just “din hy“ behöver, och därmed behandlar den rätt.

Behandlingar kräver tid
Vid början av en behandling kan huden reagera negativt på de preparat som man använder, men man ska inte sluta med behandlingen. Behandlingar kan ta tid, speciellt vid behandling av akneproblem. Vänta därför i några veckor (6-8 v.) för att se bättre resultat, innan du tror att behandlingen inte hjälpt. Behandlingar fortsätter oftast tills man växt ifrån problemet. Akne brukar vanligtvis avta vid 20-25 års ålder.

Olika sorters behandlingar:
En grundbehandling kan man använda om man har akne, speciellt om man ha mycket pormaskar så är en utvändig A-vitaminsyra (Aberela, Differin) bra. Preparaten får inte användas av gravida – för att A-vitamin kan skada fostret (barnet).

Andra medel, vid andra akneproblem:
Basiron/Brevoxyl (besoylperosxid),
Skinoren kräm/Finace agel (azelainsyra),
Dalacin liniment (Clindamycin, ett antibiotikum utvändig)
Duac (bensoylperoxid + antibiotikat Clindamycin).Tablettbehandling: Kvinnor som har akne problem kan med hjälp av p-pillet (som innehåller anti-androgener) minska akne problemen.
Det finns en tablett vid namn Diane. Den är för aknebehandling och har en p-piller effekt.   

Behandlingar kräver tid
Har man en svårare akne, kan behandlingar behöva ske under längre tid. Tetracykliner är en slags antibiotika som man kan använda för långtidsbehandling av akne. Denna antibiotika skall alltid kombineras med ett utvärtes medel (inte Dalacin liniment).

Tetracykliner får inte användas av:
•  Barn under 12 år
•  Kvinnor vid slutet av en graviditet
•  Eller av kvinnor som ammar.

Tablettbehandling:
Vid svår akne med cystbildningar, eller där de ovannämnda metoderna inte har effekt, kan hudläkaren behandla med Roaccutan (som är en A-vitaminsyra i tablettform).

Roaccutan får inte användas av:
Gravida kvinnor och övriga Kvinnor som INTE använder ett säkert preventivmedel (kvinnor får bli gravida först 2 månader efter avslutad behandling). Endast hudläkare får skriva ut preparatet p.g.a. att det finns risker för fosterskada (gäller även alla typer av A-vitaminer, ex: överdrivet intag av A-vitaminrik mat under graviditeten). Kvinnor som kan bli gravida ska därför använda ett bra preventivmedel under behandlingen + 2 månader efter avslutat bruk. Behandlingen sker vanligtvis under ungefär 6 månader. Tänk på att under behandlingen så får du torr hud samt torra slemhinnor.

En del undersökningar visar att personer med akne ofta är: nedstämda och mindre sociala, vilket förändras positivt när deras akne har läkt.

Trots nämnda biverkningar, får preparatet (Roaccutan) emellertid efter mer än 15 års användning anses som mycket säkert (förutom risken för fosterskada) och det är mycket effektivt mot akne.

Med denna behandling kan man ofta läka ut akne, inte bara lindra för stunden, som med en del andra akne-behandlingar.

Vad kan jag göra om jag har ärr ifrån akne?

Många finnar och större inflammationer kan efterlämna ärr. Behandlar du din hud rätt så minskar risken för att få ärr som stannar för alltid. Hos vissa kan ärrbildning inte alltid undvikas.

Det finns möjligheter att förbättra sitt utseende, men man bör inte ha för höga förväntningar.

Inte ens en skicklig hudspecialist kan ge dig den exakta drömhuden (babyhud). Justering av ärr kan bli olika i resultat från person till person. En erfaren hudspecialist måste bestämma hur man ska utföra en bra behandling för ”just din” hudtyp. Men jag kommer att berätta lite om olika behandlingar så du vet vad du kan genomgå.

OBS
Om du skall gå igenom en bra behandling måste du se till så du har en  erfaren hudläkare, som du kan lita på! 

Har du ärr i ansiktet? D.v.s. små gropar eller knutor, alltså nedåtbuktad eller utåtbuktad hud?
Då finns det olika sätt där du kanske kan få bort dem.

Exempelvis genom hudslipning:
Då kan du låta hudspecialister slipa ner huden till en jämn nivå, denna metod kallas dermabrasion. Om man ska utföra en slipning av sin hud så är det bäst om man har upphöjda ärr för att få bästa resultat. Då kan man slipa ner de upphöjda ärren till den omgivande hudens nivå, detta underlättar också för kirurgerna som får utföra behandlingen. Antingen så lasrar de eller så använder de en sliptrissa för att få huden jämn. Har du nedsänkta ärr så ser du sannorlikt inte stora resultat efter behandling. Om det är djupare ärr så försöker läkarna slipa ner de brantaste kanterna, vilket resulterar till att ärren blir något mindre synliga. Om det är mindre områden med ärr som skall behandlas så bedövas den drabbade delen. Om större områden skall behandlas så kan man sövas ner personen.

Verktyg som används under behandlingen
Vid dessa behandlingar används en eldriven apparat. Huden behandlas med små fräsar eller stålborstar som snurrar med en snabb hastighet.

Symptom efter behandlingen:
Det kan klia & svida några veckor framåt. Behandlade delar kan se ut som ett stort skrubbsår, vilket försvinner när det bildas ny hud. Efter större ingrepp kan det ta flera månader innan huden har läkt helt, under den tiden måste du undvika solen!

Alla kan inte utföra hudslipning
Vissa människor har en hud som kan bilda upphöjda ärr när den läker, därför ska deras ärr inte slipas ner eftersom det kan bli värre efter läkningen.

Andra risker med en slip behandling är om läkaren skulle råka slipa för djupt så kan nya ärr bildas. Därför tar försiktiga doktorer ofta hellre bort för lite än för mycket hud. När huden är läkt avgör man om det behövs ytterliggare ett ingrepp för nedslipning av huden. Du kan även få pigmentfläckar eller också kan hudområden bli mörkare eller ljusare än omgivningen.

Andra behandlingar för ärr
Om enstaka ärr är omgiven av frisk hud kan man ibland skära bort ärrvävnaden och försiktigt sy ihop det uppkomna såret. Detta utförs såklart av en läkare. 

Det finns också en del olika Ljusbehandlingar samt laserbehandlingar som man kan utföra. Med rätt sorts laser kan en specialist uppnå goda behandlingsresultat på vissa typer av akneärr.

I undantagsfall så kan man snygga till mindre uppgröpningar med hjälp av hudtransplantationer. Först fylls hudskadorna med cylinderformiga hudbitar som exempelvis kan tas ur huden bakom öronen. Sedan får huden i ansiktet läka, vilket vanligen ger ojämn yta. Därefter slipas huden ner till en jämn nivå och får återigen läka. Slutresultatet kan bli mycket bra.

OBS:
utför ingen sådan här behandling hemma, risken är farlig och det kan bli mycket värre och läkare har också de verktygen som behövs.

______________________________________________________________________________________________

Vill du få en slät hud?
Det finns en behandling som gör din hud slät med en elektrisk apparat, en hudslip. Den slipar huden med hjälp av aluminiumkristaller. Den här behandlingen kan man göra om man bland annat har:

• besvärad akne
• solskadad hud
• rynkor

Effekten kan bli detsamma som ett lättare ansiktslyft. Fem kurer kan behövas för att få bra resultat, ibland mindre eller mer beroende på person till person.


Välbefinnande och styrka
Skäm bort dig själv då och då med en härlig ansiktsbehandling. En behandling som börjar med rengöring och peeling och fortsätter med en hudanalys som följs av porrengöring och ansiktsmassage. Det ger ett bra välbefinnande. Sist lägger man på en ansiktsmask. Resultatet kommer visa att huden blir klar och ren, samt den återfår sin styrka. Njut av en skön ansiktsbehandling! Ibland kan det göra lite ont när orenheter och pormaskar ska ut, men det är det värt. Du kommer känna dig mycket fräschare och som en ny människa efteråt.

OBS: Glöm inte fråga hudterapeuten (personen som utfört behandlingen) om vilka produkter du bör använda för just din hudtyp. Det är viktigt att du tar hand om din hud dagligen, genom att rengöra och lägga på speciella produkter för din hudtyp. Exempelvis en typ av ansiktsvatten, även som avslut en mjukgörande kräm. 

Kommentarer
Anonym

Haha jajjemensan ;) kul att du hitta den! Hur är det med dig annars? Ses vi på Lipz snart?

2010-04-27   10:15:42   Website: http://saraahenriksen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

» Om blogginnehavaren «

Mode, design & hudvård
Mitt liv i en storslagen samling!

Asos - Sheinside - TOBI - Nelly - Boohoo - Bubbleroom - H&M - Ginatricot - Ebay

Alla mina foton är det copyright på!

"Vi ångrar aldrig det vi gjorde
utan det vi lät bli"


Translate this website

RSS 2.0