Fläskfilé med Whiskeysås

Marinerad fläskfilé ca 600-700 gram
 
Ingredienser Marinad
0,5 dl olivolja
2 msk japansk soja
1 msk Sambal Oelek
1 msk honung (rinnande, ej fast)
2 klyftor hackad vitlök
2 msk ostronsås
 
Marinera köttet
- minst 2-4 h före servering, gärna kvällen innan.
Blanda ner alla ingredienser i en bunke.
Lägg fläskfilén i en påse, efter att du skurit bort det mesta fettet och senor.
Häll i marinaden i påsen, stäng och blanda runt. Lägg in i kylskåp.
 
Marinad som blir
 
Tillaga köttet
Sätt ugnen på 200°.
Bryn filén runt om i smör eller margarin på hög värme i en stekpanna, salta och peppra.
Häll i lite av marinaden i en ugnsform ihop med köttet.
Stek i ugnen till 65°, tar ca 15 minuter.
Ta ut formen ur ugnen, lägg den i aliminiumfolie och låt fläskfilén vila i ca 10 minuter före du skär upp den.
 
Marinera champinjoner
Resten av marinaden (från det marinerade köttet) kan du använda till champinjoner.
Skiva svampen, lägg i den i en fryspåse tillsammans med marinaden.
Stäng och blanda runt, låt ligga i kylskåp en stund.
Ta ut svampen ur påsen och stek den.
 
 
[Bild tagen 2014-05-19] 
 
Whiskeysås
 
Ingredienser
2 st scharlottenlök
1 msk smör
4 msk whiskey
3 msk koncentrerad kalvfond
3 dl vatten
1 dl grädde
 
Gör så här
 
1. Skala & finhacka löken, fräs den i smör i en kastrull. Häll på fond, vatten, grädde och hälften av whiskeyn. Låt såsen puttra på låg värme tills det är dags att servera.
 
2. Vid servering: häll i resten av whiskeyn och smaka av. tillsätt ev. salt och peppar. Du kan sila av såsen med en finsil om du ej vill ha några lökbitar. Är såsen för tunn kan den redas med maizena.
 
 
Klyftpotatis i ugn (exempel på potatis: King Edvard mjölig)
Sätt ugnen på 175 °.
Skölj potatisen noga.
Skiva den, tunnare än klyftpotatis.
Skiva morötter & paprika. 
Lägg allt på en långpanna, olja väl, salta med flingsalt, peppra. 
Stek i ugnen i minst 20 min, vänd potatisskivorna emellanåt. De ska bli lite krispiga i konsistens, några kanske blir lite som chips men förhoppningsvis inte alla, beroende på hur tunnt du skurit.